Reklama

Babka wielkanocna

Egzotyczna babka pomarańczowo-kokosowa

Składniki

Reklama
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Reklama

Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?
Przygotowanie
Rozpuszczamy i studzimy masło. Jajka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, lekko wystudzamy i bardzo powoli, energicznie mieszając, dodajemy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę, sok pomarańczowy, likier pomarańczowy oraz kokosowy, wiórki. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej masłem i wyspanej wiórkami kokosowymi formy. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto dekorujemy plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną białą czekoladą.
Zobacz także: Jak przeżyć Wielki Piątek?

Reklama
Reklama
Reklama