Reklama

Aromatyczne przyprawy do potraw na Wielkanoc:

Chrzan

Chrzan nadaje potrawom ostry i wyrazisty smak. Dodaje się go dla pobudzania apetytu i ułatwienia trawienia. Ma działanie odkażające i rozgrzewające. Jest naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych. To warzywo mało kaloryczne (100 g to tylko 70 kalorii). Zawiera również substancje bioaktywne o działaniu przeciwnowotworowym.

Reklama

Czosnek

Czosnek podnosi smak potraw zarówno zimnych, jak i gorących. Świetnie pasuje do tłustej wieprzowiny i baraniny. Jego ostry i intensywny zapach łagodnieje pod wpływem temperatury, dlatego można go dodać nieco więcej do pieczonych czy gotowanych potraw, niż do zimnych (np. sałatek).

Zielony pieprz

Zielony pieprz marynowany doskonale pasuje do potraw z pomidorów, różnych sosów, marynat, ale dodaje się go także często do sałatek, makaronów czy pasztetów. Wygląda bardzo dekoracyjnie i warto to wykorzystywać ozdabiając dania. Zielony pieprz po zamarynowaniu nie jest już taki twardy i dlatego można go stosować w całości.

Kardamon

Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu. Można go stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony.

Cynamon

Cynamon wpływa nie tylko na smak potraw, ale i na nasze zdrowie. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

Anyż

Anyż ma owoce w kształcie gwiazdy. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdki), jak i nasiona. Stosuje się go do ciast, deserów, potraw słodko-kwaśnych, mięsnych oraz warzywnych. Anyżu można używać w całości, w formie rozdrobnionej lub zmielonej. Ma właściwości lecznicze. Pomaga w redukcji gazów, łagodzi problemy trawienne.

Reklama

Wanilia

Wanilia używana jest w postaci laseczek, proszku, cukru, ekstraktu alkoholowego. Jej zapach podnosi walory smakowe czekolady, ciast, lodów, potraw z białego sera i owoców. Jest też stosowana do produkcji likierów. Harmonizuje z goździkami, cynamonem i imbirem.

Reklama
Reklama
Reklama