Pieczone mięso
Przed pieczeniem mięso należy przygotować. Należy je zamarynować lub zabejcować. Nie chodzi tylko o to, by mięso przeszło smakiem przypraw. Ważne jest także zmiękczenie i odpowiednie napompowanie wodą lub sosem, aby po upieczeniu mięso zachowało soczystość.


Przydaje się do tego specjalna sól do zmiękczania mięsa. Do marynowania mięsa doskonale nadaje się musztarda, ocet winny lub balsamiczny, roztwór wody z solą, wino, woda z dodatkiem wódki lub whiskey. W rękawie pieczemy chudsze, delikatniejsze mięsa - drób, wołowinę, szynkę. Wieprzowinę, boczek można piec bezpośrednio w piecu lub folii aluminiowej a gdy zbyt mocno spieczemy skórkę - kładziemy na wierzch mięsa folię aluminiową. Chudsze mięsa - jeżeli chcemy je piec bezpośrednio w piecu (bez rękawa) - możemy obłożyć plasterkami wędzonego boczku lub słoniny albo naszpikować słoniną.
Mięso wstawiamy zawsze do rozgrzanego piekarnika. Przed załadowaniem mięsa do piekarnika rozgrzewamy piekarnik do temperatury wyższej o ok. 20 niż właściwa temperatura pieczenia.
Do mięsa podajemy chrzan, ćwikłę, żurawinę lub odpowiednio dobrany sos.
Zobacz także: Sosy do mięs i jaj.
Marynata do mięsa wieprzowego (na ok. 1,5 kg mięsa)
- 3 łyżki musztardy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli do zmiękczania mięsa,
- ½ łyżeczki sosu worchestershire,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- spora garść suszonego majeranku,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oleju
Czosnkiem można naszpikować mięso. W tym celu ząbki czosnku kroimy w piórka i cienkim nożem nakłuwamy mięso tworząc kieszonkę, w którą wepchniemy czosnek – niektóre wiórki głębiej a inne tuż pod powierzchnią. Resztę składników łączymy i nacieramy marynatą mięso. Możemy je wstawić do lodówki pod przykryciem albo owinąć folią. Mięso powinno leżeć w marynacie dobę lub dwie.
Zobacz także: Jak nadziewać mięso?
Szynka pieczona
Składniki:
- 2 kg szynki bez kości,
- kilka łyżek przyprawy gyros,
- 35 dag wędzonej słoniny,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml oleju,
- kilka ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę sparzamy we wrzątku przez 10 minut. W tym czasie z pozostałych składników przygotowujemy bejcę, szpikujemy szynkę kawałkami słoniny i wkładamy do marynaty. Powinna poleżeć tam ok. doby. Następnie pieczemy w piekarniku, najlepiej w foliowym rękawie, przez ok. 2 godz. W temp. 190 st. Po wyjęciu można posmarować miodem i wstawić jeszcze na chwilę do zapieczenia.
Pieczony karczek
Składniki:
- 1 kg wieprzowego karczku lub boczku
- przyprawy na zalewę (Vegeta, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, mielona papryka, woda)
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, pokroić i włożyć do przygotowanej zalewy. Odstawić do wystudzenia, następnie można włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, odsączyć i piec (czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa).
Polecamy: Zanim przyprawisz mięso...
Wielkanocna szynka z majerankiem
Składniki:
- 1,5 kg szynki surowej
- kilka ząbków czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka plasterków słoniny
- sól
- szczypta cukru
- majeranek
Sposób przygotowania:
Szynkę nacieramy dokładnie posiekanym czosnkiem, solą, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia smażymy po kilka razy na każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z ognia na wierzchu układamy plasterki słoniny, wkladamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. Co 20 minut mięso przewracamy polewając przy tym sosem, jaki powstanie podczas opiekania. Po wystygnięciu kroimy w plastry.
Schab ze śliwkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 6 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 15 dużych śliwek kalifornijskich
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 2 czubate łyżeczki owoców jałowca
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1 kostka rosołowa
- pół szklanki oleju
- szklanka wody
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki tymianku
- po 3 szczypty majeranku, curry i ziół prowansalskich, gorczycy
- sól
Sposób przygotowania:
Wodę z jałowcem, zielem, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi zagotować. Dodać miód, musztardę, pokrojony czosnek, olej, łyżeczkę soli i pozostałe przyprawy. Wstawić do lodówki. Schab naciąć z obu stron i nafaszerować śliwkami, natrzeć solą. Włożyć w siatkę do pieczenia, następnie w rękaw i piec ok. 45 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu kroić w plastry.
Pieczona polędwica z czosnkiem
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż za pomocą wąskiego nożyka. Czosnek pokroić w plasterki. Powkładać w nacięte miejsca. Trochę czosnku zmiksować z oliwą oraz przyprawami. Powstałą pasta natrzeć mięso, zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec w temp. Ok. 200 st. Co jakiś czas podlewając winem i powstałym sosem. Doskonała do podawania na ciepło i na zimno.
Polecamy: Wielkanoc po Irlandzku.