Reklama

Pasty do jajek sprawdzają się do faszerowania, ale także do nakładania na ugotowane połówki jajek, dokładnie tak jak w przypadku majonezu. Dzięki nim klasyczna potrawa może zyskać nowoczesny, orzeźwiający smak. Nie musisz korzystać tylko z oczywistych składników. Zamiast tego postaw na tuńczyka, kapary, łososia, a także pesto.

Reklama

Spis treści:

  1. Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami
  2. Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem
  3. Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem
  4. Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem
  5. Pasta czosnkowa z twarożkiem
  6. Pasta musztardowa z miodem i śmietaną

Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki twarożku,
  • szalotka,
  • 4 łyżki tuńczyka z puszki,
  • łyżeczka kaparów lub oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj z twarożkiem. Dodaj bardzo drobno posiekaną szalotkę, tuńczyka osączonego z zalewy i kapary lub oliwki.
  3. Całość zmiksuj, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doskonały będzie pieprz cytrynowy, możesz też dodać trochę soku z cytryny. Pastą do jaj napełnij białka. Udekoruj wedle uznania.
pasta do jajek z tuńczykiem

fot. Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami/Adobe Stock, czarny_bez

Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 6 plastrów wędzonego łososia,
  • łyżeczka zielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz, nie uszkadzając białek. Przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Plastry łososia pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj.
  3. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj zielony pieprz, wymieszaj. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.
pasta do jajek z łososiem

fot. Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem/Adobe Stock, joanna wnuk

Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj na gładko z pesto i jogurtem.
  3. Dodaj drobniutko posiekane listki bazylii, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Farszem napełnij połówki białek. Zieloną pastę do jaj możesz też przygotować z mielonego szpinaku wymieszanego ze śmietaną i żółtkami jajek.
pasta do jajek z bazylią i pesto

fot. Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem/Adobe Stock, istetiana

Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstego majonezu,
  • 4 plastry szynki konserwowej,
  • sól, pieprz, ostra papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Plastry szynki pokrój w kostkę i zmiksuj z majonezem.
  3. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj.
  4. Napełnij połówki białek.
  5. Doskonałym dodatkiem do tej pasty do jaj jest majonez chrzanowy lub łyżeczka utartego chrzanu.
różowa pasta do jajek z szynką

fot. Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem/Adobe Stock, zi3000

Pasta czosnkowa z twarożkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki twarożku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Twarożek utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i żółtkami.
  3. Przypraw solą i pieprzem. Napełnij pastą do jaj połówki białek. Ewentualnie udekoruj szczypiorkiem.
pasta do jajek z twarożkiem

fot. Pasta czosnkowa z twarożkiem/Adobe Stock, dashtik

Pasta musztardowa z miodem i śmietaną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • słodka papryka mielona,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj na krem z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu.
  3. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Przygotowanym farszem napełnij połówki białek. Udekoruj ziołami.
  4. Do pasty do jaj możesz dodać łyżkę posiekanego drobniutko koperku lub posyp mieloną papryką.
Pasta musztardowa do jajek

fot. Pasta musztardowa z miodem i śmietaną/Adobe Stock, Brent Hofacker

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.03.2013

Reklama

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne jajka:

Reklama
Reklama
Reklama