Koszyczek wielkanocny z ciasta
Koszyk z ciasta idealnie nadaje się jako ozdoba wielkanocnego stołu. Wkładając do niego rzeżuchę, pisanki, ciastka lub inne potrawy zaskoczymy wszystkich gości. Taki drożdżowy koszyczek to także niebanalny sposób na święconkę. Oto jak w prosty sposób przygotować apetyczny koszyczek wielkanocny.

Opublikowano: 09.03.2012, 14:29
Reklama

Fot. Fotolia
Reklama
Koszyczek wielkanocny z ciasta - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Polecamy: Najlepszy przepis na babkę piaskową
Sposób przygotowania:
- Wyrabiamy ciasto: w mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy, powinno być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat o wymiarach około 28 na 28 cm oraz na 2 cm grubości. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm a następnie układamy z pasków wzór kratownicy i układamy go na natłuszczonym pergaminie.
- Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem lub olejem. Nanosimy kratownicę z ciasta na miskę i obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 20 minut. Jeżeli koszyk zbyt szybko zbrązowieje, przykrywamy go folią aluminiową.
- Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odklejamy od metalowej miski.
Reklama
Zobacz: Cukrowy baranek wielkanocny - przepis
Reklama
Reklama
Reklama