Reklama

Fot. Fotolia

Reklama

Koszyczek wielkanocny z ciasta - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Polecamy: Najlepszy przepis na babkę piaskową
Sposób przygotowania:

  1. Wyrabiamy ciasto: w mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy, powinno być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat o wymiarach około 28 na 28 cm oraz na 2 cm grubości. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm a następnie układamy z pasków wzór kratownicy i układamy go na natłuszczonym pergaminie.
  3. Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem lub olejem. Nanosimy kratownicę z ciasta na miskę i obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 20 minut. Jeżeli koszyk zbyt szybko zbrązowieje, przykrywamy go folią aluminiową.
  5. Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odklejamy od metalowej miski.
Reklama

Zobacz: Cukrowy baranek wielkanocny - przepis

Reklama
Reklama
Reklama