Kasia gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar
Jajka faszerowane na styl sałatki Cezar to doskonały pomysł na śniadanie wielkanocne. Serwowane na sałacie wyglądają elegancko! Sprawdź!
Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar:
- 6 dużych jajek na twardo
- 2,5 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- główka sałaty rzymskiej
- pół bagietki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Jak zrobić jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar?
Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odstawiamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ i łączymy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy przez około minutę do zbrązowienia. Posypujemy z wierzchu przygotowaną kruszonką. Tak przyrządzone faszerowane jajka są doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie.
Polecamy!
Jajka wielkanocne w galarecie. Sprawdź, jak je zrobić! Sprawdź, jak przyrządzić doskonałe faszerowane jajka pieczarkami!