Jak szybko schłodzić alkohol?
Spodziewasz się gości, a zakupiony alkohol jest ciepły i przez to nie nadaje się do spożycia? Nie martw się, są różne sposoby, dzięki którym szybko zmienisz temperaturę trunków.

WinoNajlepiej na kilka godzin przed podaniem włożyć trunek do lodówki. Kiedy nie mamy aż tyle czasu, proponuję butelkę owinąć zwilżonym ręcznikiem i włożyć do lodówki. Po 15-20 minutach wino będzie miało odpowiednią temperaturę.Przypominam, że biała odmiana tego alkoholu najlepiej smakuje w temperaturze 8-10 st. C, natomiast czerwona – w temperaturze 16-20 st. C. Niektórzy wkładają wino do zamrażarki, ale ja ten sposób nie jest aprobowany przez specjalistów, ponieważ wówczas wino może stracić swój „bukiet” smakowy. SzampanPowinien być schłodzony do temperatury 8-10 st. C. Można go (podobnie jak wino) owinąć wilgotnym ręcznikiem i włożyć do lodówki. W czasie przyjęcia – kiedy trunek zostanie już rozlany – najlepiej włożyć go do wiaderka z lodem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.Wódka Alkohol ten powinien być mocno schłodzony, do temperatury 6-9 st. C. Nie ma problemu z chłodzeniem go, bo bez żadnych przeciwwskazań można go trzymać w zamrażarce.PiwoPowinno mieć temperaturę 8-9 st. C. W przypadku piwa puszkowego polecam jeden szczególny sposób chłodzenia: Do dużej miski nasyp dużą ilość kostek lodu, nalej dzbanek zimnej wody. Dosyp 3 kubeczki soli, włóż puszki i mieszaj je przez 3 minuty. Tę metodę można równie dobrze zastosować do innych napojów puszkowych.
Jeszcze jedna wskazówka – jeśli nie chcesz, żeby piwo się spieniło – lej trunek powoli po ściance szklanki (a wcześniej naczynie trzeba zmoczyć).