Jak sprawdzić świeżość jajka? Wypróbowane sposoby
Jak sprawdzić świeżość jajka? Mamy na to 3 sposoby - jednym z nich jest wrzucenie jajka do osolonej wody. Pamiętaj również, że jajka warto kupować ze sprawdzonego źródła.

Zjedzenie nieświeżego jajka może mieć nie tylko przykre konsekwencje dla naszego układu trawiennego. Pewnie każda z nas zna dobrze inny scenariusz - wątpliwej świeżości jajko niechcący ląduje w przygotowywanym daniu... I cała potrawa nadaje się automatycznie tylko do kosza.
Najlepiej jeśli jajka kupujesz w sprawdzonym miejscu. Kupuj, jeśli masz tylko taką możliwość, jajka wiejskie, a nie z fermy. Pamiętaj także, że te w beżowych skorupkach dłużej utrzymują świeżość niż te w białych.
Nawet zakup u zaprzyjaźnionego hodowcy kur nie jest automatyczną gwarancją, że nie natrafimy przypadkowo na zepsuty egzemplarz. Jak więc sprawdzić świeżość jajka?
Wygląd skorupki
Sprawdź, jak wygląda skorupka jajka. Jeśli jest chropowata i zmatowiała, to jajko jest świeże. Stare jajko ma zazwyczaj wyślizganą, błyszczącą skorupkę.
Osolona woda
Wrzuć jajko do osolonej wody (w proporcji około 1,5 łyżki soli na szklankę).
- Jeśli jajko zostanie na dnie naczynia, oznacza to że jest bardzo świeże.
- Jeśli zacznie pływać po powierzchni poziomo, oznacza to że jest świeże (maksymalnie 12-dniowe).
- Jeśli zacznie pływać po powierzchni pionowo, oznacza to że jajko jest stare i lepiej zrezygnować z jego konsumpcji.
Dlaczego tak się dzieje? Jajko im starsze, tym traci więcej wody i powiększa swoją komorę powietrza.
Konsystencja białka i żółtka
Rozbij jajko i przypatrz się jego zawartości. W świeżym jajku białko jest gęste i sprężyście otacza żółtko. W jajku nieświeżym białko jest wodniste, a żółtko traci swój intensywny kolor. Ciężko oddzielić w takim jajku żółtko od białka.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.03.2009 na zlecenie Edipresse
Zobacz też pomysły na przekąski z jajek: