Ile gotować jajko na miękko i na twardo?
Ile gotować jajko na miękko i na twardo? To klasyczne pytanie, na które znamy odpowiedź. Sprawdź, jak przygotować jajko, aby zawsze było idealne!
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Czas gotowania jajek jest uzależniony przede wszystkim od ich wielkości. Przy założeniach, że dysponujemy jajkami w rozmiarze M czas gotowania to 3-5 minut. Musimy pamiętać, aby liczyć czas od momentu włożenia jajek do wrzącej, gotującej wody. Jest to istotne zarówno podczas gotowania jajek na miękko, jak i na twardo.
Jajka w koszulce
Są różne metody przygotowania jajek na miękko. Jeżeli nie jesteśmy fanami uciążliwego obierania skorupki z jajka, idealną propozycją jest jajko w koszulce. Do gotującej i osolonej wody wlewamy odrobinę octu i zakręcamy łyżką wodę tak, aby utworzyła lekki wir. Wbijamy jajko i gotujemy do uzyskania białego kożuszka na wierzchu. tak przygotowane jajka na miękko doskonale sprawdzają się na tostach lub szakszuce.
Jajka po wiedeńsku
Jedną z najprostszych wersji jajka na miękko jest jajko po wiedeńsku inaczej zwanej jajkiem w szklance. Możemy je przyrządzić w mikrofali uzyskując lekko ścięte białko i płynne żółtko. Doskonale komponują się z tostami francuskimi lub jako dodatek do kanapek. Gotujemy je przez 3-4 minut.
Ile czasu gotować jajka na twardo?
Jajka na twardo gotujemy przez 8-10 minut w zależności od wielkości jajka. Istotne jest, aby włożyć je do wrzącej, osolonej wody. Jeżeli mamy trudność w obieraniu skorupki to znak, że jajka są bardzo świeże. Należy je lekko rozbić i włożyć po ugotowaniu do rondelka z zimną wodą. Po tym czasie obieranie będzie bezproblemowe. Jajka na twardo smakują zarówno w sałatkach wielkanocnych, jak i pastach jajecznych.
Polecamy!
20 doskonałych przepisów na dania z jajkami! Sprawdź! Pyszne jajka na twardo z pieczarkami - zobacz jakie to proste!