Reklama

Przygotowanie: 45 min.
Porcja: 395 kcal

Składniki na 8 porcji:

- 8 kawałków białej kiełbasy po około 15 dag każdy
- 4 duże cebule
- 3–4 jabłka o zwartym miąższu (najlepiej Gala)
- listek laurowy
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- szklanka czerwonego półsłodkiego wina
- olej
- mielony kminek
- majeranek
- ostra papryka mielona
- cukier
- sól, pieprz

Reklama

Sposób wykonania:
1. Obierz cebulę. Pokrój w półplasterki. Zeszklij na oleju. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, 1/2 łyżeczki cukru i ostrą papryką. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Do cebuli dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Lekko przemieszaj. Na cebuli ułóż kawałki białej kiełbasy. Posmaruj je olejem. Całość zalej czerwonym winem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3. Jabłka umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie potnij ćwiartki jabłek wzdłuż na pół. Dodaj do kiełbasy. Oprósz majerankiem i kminkiem oraz odrobiną soli. Razem piecz jeszcze około 10 minut.

4. Upieczoną kiełbasę podawaj z pieczywem. Jako dodatek serwuj ćwikłę, chrzan, musztardę i żurawinę ze słoika.

Reklama

Wielkanocne przysmaki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama