Reklama

Skład mleka kobiecego ma podstawowe znaczenie w żywieniu niemowląt. Pokarm ten pokrywa zapotrzebowanie dziecka na wszystkie niezbędne składniki mineralne. Poniżej w tabeli znajduje się porównanie mleka kobiecego i mleka krowiego.
Zobacz też: Jak urozmaicać dietę dziecka karmionego piersią?

Reklama

Zobacz też: Jak żywić niemowlęta karmione sztucznie?
Wartość energetyczna mleka kobiecego i mleka krowiego jest taka sama, jednak znacząco różnią się one składem:

  • Białkiem dominującym w mleku kobiecym jest białko serwatkowe α- laktoalbumina (działanie odżywcze), natomiast w mleku krowim β- laktoglobulina (właściwości antygenowe).
  • Głównym węglowodanem w mleku kobiecym jest laktoza która jest zarówno źródłem energii jak i ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu.
  • Pomimo zbliżonej zawartości tłuszczu w pokarmie kobiecym i mleku krowim różnią się one składem kwasów tłuszczowych- głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • W mleku matki w porównaniu do mleka krowiego występuje niskie stężenie składników mineralnych np. sodu (ochrona przed nadmiernym obciążeniem nerek).

Zaleca się, aby niemowlęta przez pierwsze 6 miesięcy życia były karmione wyłącznie mlekiem matki.

Jakie są zalety karmienia piersią?

Zobacz też: Jak zadbać o dietę podczas karmienia piersią?

  • wpływ na układ immunologiczny (zwiększenie odporności)
  • występowanie w pokarmie enzymów ułatwiających trawienie tłuszczów i węglowodanów
  • wpływ na rozwój umysłowy dziecka
  • rzadsze występowanie u dziecka zakażeń układu pokarmowego, oddechowego i moczowego
  • niski koszt żywienia
  • łatwa dostępność pokarmu
  • budowanie silnych więzi psychicznych pomiędzy matką a dzieckiem
  • szybszy powrót do zwyczajowej masy ciała przed ciążą u matki
Reklama

Zobacz też: Czy można karmić piersią w miejscu publicznym?

Reklama
Reklama
Reklama