Reklama
tytystustuist7iyudiu
Reklama
guofu8ofy8of8of8o\
`ef
`srg
Rośnie dziko (głównie we wschodnich rejonach kraju i na Pomorzu Zachodnim) oraz na plantacjach, jednak jest jej coraz mniej. Dlatego od jakiegoś czasu sprowadza się zza granicy jej większą kuzynkę – żurawinę amerykańską (Vaccinium macrocarpum) i jej przetwory. Obie rośliny mają podobne właściwości. Zobacz, jak je wykorzystać!
Skąd wziąć świeżą żurawinę?
Reklama
Świeżą żurawinę można kupić na targach i w niektórych supermarketach. Jeśli chcesz ją zbierać sama, najlepiej poczekaj do pierwszych przymrozków (będzie smaczniejsza). Nie pomyl jej z bardzo podobną borówką brusznicą. Ta druga też jest rośliną leczniczą, ale ma nieco inne właściwości. Żurawinę poznasz po lekko podwiniętych pod spód listkach.

Reklama
Reklama
Reklama