Reklama

Piernikowa bomba

Czego potrzebujesz:

Reklama
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta, przyprawa do pierników
  • 2 białka (na bezę)
  • cukier puder - 5 dag (na bezę)
  • szczypta mąki ziemniaczanej (na bezę)
  • wiśnie kandyzowane

Jak to zrobić?

Najpierw utrzyj jajka z cukrem, dodaj przyprawę do pierników, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrób. Kiedy masa będzie gotowa włóż ciasto do formy w kształcie babki. Pamiętaj aby uprzednio formę natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto powinnaś piec przez około 50 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Teraz przygotuj pianę do babki - ubij 2 białka ze szczyptą mąki ziemniaczanej (możesz dodać szczyptę soli). Bardzo powoli dodawaj cukier (wciąż ubijając). Piana powinna być sztywna. Dopiero wtedy możesz wyjąć babkę z piekarnika i obłożyć ją pianą. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 100 stopni i wstaw obłożoną pianą babkę. Piecz 15 minut - beza powinna być krucha i zarumieniona.
Pyszna bomba piernikowa gotowa! Teraz tylko udekoruj ją kandyzowanymi wiśniami i gotowe!

Co może zrobić dziecko?

Dziecko może pomóc Ci przy wyrabianiu masy. Dostosuj zadania do wieku dziecka. Każdemu malcowi sprawi także radość dekorowanie ciasta wisienkami!

Ślimaczki

Czego potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • rodzynki, skórka otarta z cytryny
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • żółtko

Jak to zrobić?

Najpierw zalej sokiem pomarańczowym rodzynki. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, zrób w mące dołek i wlej w niego rozpuszczone w mleku drożdże. Taką formę ciasta odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut. Po upływie tego czasu dodaj do mąki cukier, jajka oraz miękkie masło i skórkę z cytryny.
Wyrób ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Teraz pora dodać rodzynki! Pamiętaj jednak, aby je odsączyć przed dodaniem.
Ciasto gotowe - czas piec pyszne bułeczki Ślimaczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na natłuszczonej blasze do pieczenia ułóż uformowane z ciasta kuleczki, a następnie posmaruj je żółtkiem. Piecz przez 30 minut i gotowe!
Zobacz też: Co dziecko może upiec?

Co może zrobić dziecko?

Zadania dla dziecka są bardzo proste i gwarantują mu świetną zabawę! Niech malec:

  • zaleje rodzynki sokiem pomarańczowym
  • przesieje mąkę do miski
  • pokruszy drożdże i wymiesza je z mlekiem
  • wyłoży i uformuje kule z ciasta na blachę do pieczenia
  • posmaruje ułożone na blasze ciastka żółtkiem

Rogaliki

Czego potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki
  • kostkę masła
  • 50g drożdży
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • pół szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • cukier, cukier puder, marmolada

Jak to zrobić?

Zacznij od wyrobienia zaczynu - rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, następnie dodaj do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Potem zetrzyj masło na tarce, a następnie wymieszaj je z mąką.Dodaj do mąki wyrośnięty zaczyn, wlej pół szklanki gęstej śmietany, a następnie wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, która następnie włóż do miski wypełnione zimną wodą. Ciasto opadnie na dno, a musisz poczekać aż samo wypłynie! Trwa to około 30 minut.
Kiedy ciasto już wypłynie wyjmij je z wody i podziel na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek i podziel nożem na 8 kawałków (pokrój jak tort - trójkątnie). Każdy mały kawałeczek posmaruj marmoladą o dowolnym smaku i zawiń w rogalik!
Rogaliki ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni! Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem!
Zobacz też: Ciekawe przepisy na zdrowe potrawy dla dziecka

Reklama

Co dziecko może zrobić?

Twoje dziecko będzie bardzo pomocne przy pieczeniu rogalików! Może przecież rozetrzeć drożdże, dodać je do mleka, wymieszać masło z mąką i innymi składnikami. Może uformować z ciasta kulę i włożyć ją do miski - to będzie świetna zabawa! Pamiętaj, aby pomóc dziecku podzielić ciasto na 8 równych kawałków! Wtedy będziesz wiedziała, że są w miarę równe!
Dziecko może także posmarować kawałki ciasta marmoladą i posmarować rogaliki żółtkiem!
Możesz także pozwolić dziecku zawijać rogaliki!
Pomyśl, ile radości sprawi dziecku możliwość zabrania własnego wypieku do szkoły lub przedszkola! Warto angażować maluchy do pomocy w kuchni!

Reklama
Reklama
Reklama