Reklama

Planowanie jadłospisów
Jadłospis kobiety ciężarnej powinien uwzględniać nie tylko potrzeby organizmu przyszłej mamy i jej maleństwa, ale również porę roku oraz możliwości finansowe rodziny. Poniżej przedstawiono jadłospis na lato. Kobiecie spodziewającej się dziecka, niedoświadczonej w zakresie racjonalnego żywienia, będzie wówczas na pewno łatwiej zaplanować swoje posiłki. Ważne jest, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, np. przed wyjściem do pracy obowiązkowo jeść śniadanie – bez pośpiechu i stresu.
Obecnie, z uwagi na problem społeczny, jakim jest niewątpliwie trudność zajścia w ciążę, a później jej donoszenie, wiele przyszłych mam już od pierwszych miesięcy decyduje się na zwolnienie lekarskie. Jest to bardzo korzystne zarówno dla nich, jak i dziecka. Przebywając w domu, można w spokoju i bez niepotrzebnego stresu, jaki stwarza często praca zawodowa, zaplanować i przygotować pełnowartościowe dania.
Produkty najważniejsze w diecie
Większość zaproponowanych potraw jest łatwa do sporządzenia; można z nich komponować również posiłki dla całej rodziny. Warto podkreślić, że wszystkie surowce i produkty są dostępne na naszym rynku.
Dobrze byłoby, aby warzywa i owoce kupować ze sprawdzonych źródeł ekologicznych. Mimo iż są to droższe produkty, zdrowie kobiety i jej nienarodzonego maleństwa powinno być priorytetem.
Niewątpliwie sposób odżywiania kobiety oczekującej dziecka wpływa na jej dobre samopoczucie, jak również na prawidłowy rozwój płodu. Dlatego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć mleka i jego przetworów, ryb (zwłaszcza morskich), chudego mięsa oraz warzyw i owoców.
Polecamy: Zaplanuj ciążę
Jadłospis na dowolny dzień tygodnia
Śniadanie I

Reklama
  • müsli z letnim mlekiem
  • pieczywo mieszane i masło
  • serek topiony
  • plaster indyka gotowanego
  • szczypiorek z jogurtem naturalnym
  • miód
  • herbata owocowa

Śniadanie II

  • pieczywo graham i odrobina masła
  • wędzony łosoś lub makrela
  • surówka z pomidorów i żółtej papryki z serem feta
  • maślanka owocowa

W przerwie do obiadu

  • świeże borówki, truskawki lub inne dostępne owoce leśne

Obiad

  • chłodnik (na upalne dni)
  • pulpety drobiowe w sosie koperkowym
  • ryż
  • surówka z marchewki
  • kompot surówkowy z dostępnych owoców

Podwieczorek

  • koktajl mleczno-owocowy

Kolacja

  • naleśniki z twarogiem, polane sosem jagodowo-śmietankowym
  • kawa zbożowa z mlekiem

Zobacz też: Dieta w ciąży - czego nie jeść
Jadłospis na niedzielę
Śniadanie

  • jaja faszerowane łososiem posypane szczypiorkiem
  • plastry indyka pieczonego na zimno z żurawinami
  • sałata krucha z oliwkami i mozzarellą
  • pieczywo graham i masło
  • kawa zbożowa z mlekiem
  • sok z czerwonych grapefruitów

W przerwie do obiadu

  • brzoskwinie krajowe (bez skórki)

Obiad

  • zupa owocowa z makaronem
  • kotleciki drobiowe
  • młode ziemniaki z koperkiem
  • młoda marchew oraz ugotowany kalafior z masłem i bułką tartą
  • kompot z owoców jagodowych

Podwieczorek

  • kefir

Kolacja

  • sałatka z mozzarellą i z pomidorów
  • pieczywo mieszane i masło
  • szynka z indyka
  • kawa zbożowa z mlekiem
Reklama

Fragment pochodzi z książki „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej” Grażyny Tuchmacher (Impuls, 2010). Publikacja za zgodą wydawcy.

Reklama
Reklama
Reklama